במחקר פורץ דרך שפורסם בכתב העת Nature Metabolism, חוקרים חשפו קשרים מדאיגים בין צריכת חלבון גבוהה לסיכון מוגבר למחלות לב וכלי דם. בניגוד לאמונה הרווחת, הרעיון שיותר חלבון מועיל תמיד לבריאות מוטל בספק. המחקר, בראשות Babak Razani, פרופסור לרפואה ומנהל קרדיולוגיה בבית הספר לרפואה של אוניברסיטת פיטסבורג , מתעמק בקשר המורכב בין צריכת חלבון ובריאות הלב.
מחקרים קודמים הדגישו את חשיבותו של חלבון כמרכיב מקרו-נוטריינט חיוני לצמיחת שרירים, חילוף חומרים ושובע. עם זאת, הממצאים האחרונים מצביעים על כך שצריכה מופרזת, במיוחד של חומצות אמינו מסוימות כמו לאוצין, עלולה להיות בעלת השפעות מזיקות על רווחה קרדיווסקולרית. הצוות של Razani החל להתעניין בתחילה בנושא זה בשל הפופולריות הנרחבת של דיאטות עתירות חלבון לירידה במשקל ולבניית שרירים. מחקרים אפידמיולוגיים הראו באופן עקבי מתאם בין צריכת חלבון מוגברת לבין שכיחות גבוהה יותר של מחלות לב וכלי דם.
בהתבסס על מחקרים קודמים שנעשו על עכברים, שהוכיחו קשר בין דיאטות עתירות חלבון לטרשת עורקים, הצוות חקר את המנגנונים הבסיסיים. הם גילו שצריכת חלבון מוגברת מעוררת את ההפעלה של mTOR, מסלול מולקולרי המחמיר את הצטברות השומנים והכולסטרול בדפנות העורקים, ותורם לבעיות קרדיווסקולריות. חקירה נוספת של נבדקים אנושיים אישרה את הממצאים הללו, והדגישה את לאוצין כחומצת אמינו מפתח המניעה את מסלול האיתות המזיק הזה.
המחקר גם סיפק תובנות לגבי סף צריכת החלבון הנדרש כדי לעורר תגובות אלו, מה שמצביע על כך שכ-22% מסך הקילוקלוריות היומיות מחלבון עלולות להוות סיכונים לבריאות הלב וכלי הדם. בעודו מכיר במורכבות של עיכול וספיגת חלבון, רזאני מדגיש את החשיבות של התחשבות במקורות ובדפוסי התזונה. למרות שחלבונים מסוימים מהחי עשויים להכיל רמות גבוהות יותר של לאוצין, ההרכב הכולל של התזונה של האדם, כולל שומנים ופחמימות, ממלא תפקיד משמעותי בהפחתת סיכונים פוטנציאליים.
לאור הממצאים הללו, רזאני מדגישה את הצורך בזהירות ובמתינות בבחירות התזונתיות. בעוד שחלבון נותר מרכיב חיוני בתזונה מאוזנת, הגדלת רמות הצריכה באופן עיוור עשויה שלא להציע את היתרונות לכאורה ובמקום זאת עלולה לפגוע בבריאות הלב. הוא דוגל בהקפדה על הנחיות תזונתיות מבוססות, כמו אלו המומלצות על ידי ה- USDA, אשר עולות בקנה אחד עם התזונה הים תיכונית.
בעוד הקהילה המדעית ממשיכה לחקור את יחסי הגומלין המורכבים בין תזונה לבריאות לב וכלי דם, רזאני מקווה שהממצאים הללו יעוררו דיונים מושכלים ויגרמו למחקר נוסף. בסופו של דבר, הבנה מקיפה של השפעות תזונתיות על בריאות הלב היא חיונית לפיתוח המלצות מבוססות ראיות וקידום רווחה כללית.