בהערכה האחרונה של קרן המטבע הבינלאומית (IMF), נחשף כי ניתן להשפיע על כמעט 40% מהמשרות ברחבי העולם על ידי הפיתוח המתפתח של בינה מלאכותית (AI), מגמה שעלולה להחריף את אי השוויון הקיים בעולם. ממצא משמעותי זה פורסם כאשר מנהיגים בינלאומיים בעסקים ובפוליטיקה מתכנסים להפורום הכלכלי העולמי בדאבוס, שוויץ.
המחקר של קרן המטבע הבינלאומית, שנערך במטה שלהם בוושינגטון הבירה, מצביע על השפעה לא פרופורציונלית של AI על פני שכבות כלכליות שונות. מדינות בעלות הכנסה גבוהה מוכנות להתמודד עם סיכונים בולטים יותר, כאשר כ-60% מהמשרות עלולות להיות מושפעות מהתקדמות בינה מלאכותית. באזורים אלה, בינה מלאכותית יכולה להגביר את הפרודוקטיביות של כמחצית מהתפקידים, תוך מינוף יכולות הטכנולוגיה.
לעומת זאת, השווקים המתעוררים ומדינות בעלות הכנסה נמוכה צפויים לראות השפעה נמוכה יותר בטווח הקצר, כאשר בינה מלאכותית משפיעה על כ-40% ו-26% מהמשרות בהתאמה. פער זה מיוחס לרמות משתנות של תשתית וזמינות כוח אדם מיומן, מה שמעלה חששות לגבי הרחבת פער האי-שוויון. ראש קרן המטבע הבינלאומית קריסטלינה ג'ורג'יבה הדגישה את הדחיפות של קובעי המדיניות לטפל ב"מגמה מטרידה" זו, תוך שהיא דוגלת בצעדים יזומים כדי למתן את ההשפעות הפוטנציאליות של AI על הלכידות החברתית.
ג'ורג'יבה הדגישה את הפרדוקס של בינה מלאכותית: הפוטנציאל שלה להגביר את הפרודוקטיביות והצמיחה הגלובלית, ובמקביל, את יכולתה לעקור מקומות עבודה ולהעמיק את פערי ההכנסה. הדו"ח מעמיק יותר בפערים הפנימיים הפוטנציאליים בין מדינות, ומצביע על כך שבינה מלאכותית עשויה לגרום לקיטוב בתוך מדרגות ההכנסה. עובדים עם גישה להטבות בינה מלאכותית יכולים לראות שיפור בפריון וברווחים, בעוד אלו ללא גישה כזו עלולים לחוות דחייה כלכלית נוספת.
לעומת זאת, תחזית קודמת של Goldman Sachs העלתה שבינה מלאכותית יכולה להשפיע על עד 300 מיליון משרות ברחבי העולם. עם זאת, ענקית וול סטריט גם הכירה בהיבט החיובי של בינה מלאכותית בגירוי פוטנציאלי של פריון עבודה וצמיחה כלכלית, מה שעלול להגדיל את התוצר המקומי הגולמי בעד 7%. פורום WEF שואף לטפח דיאלוג פתוח ובונה בין קובעי מדיניות, מנהיגים עסקיים וחברה אזרחית, כאשר היתרונות והחסרונות של בינה מלאכותית הם נושא מרכזי. אולם האירוע ספג ביקורת בשנים האחרונות על כך שהוא נתפס כמנותק, לא יעיל ולא רלוונטי.