בייג'ינג, 12 במאי 2023 /PRNewswire/ — מאז שסין יצרה קשרים דיפלומטיים עם חמש מדינות מרכז אסייתיות לפני 31 שנים, חלה התקדמות הולכת וגוברת בתמורות אזוריות ובשיתוף פעולה בתחומים אסטרטגיים, כלכליים וביטחוניים.
הקשרים ההדוקים יותר צפויים להגיע לשיא חדש בסוף השבוע הבא, כאשר פסגת סין-מרכז אסיה הראשונה תתקיים בשיאן שבצפון-מערב סין, מחוז שאנשי, עיר הידועה כנקודת המוצא של דרך המשי העתיקה שעברה דרך מרכז אסיה לאירופה. נשיא סין שי ג'ינפינג יארח את הפסגה שבה ישתתפו מנהיגי מדינות מקזחסטן, מקירגיזסטן, מטג'יקיסטן, מטורקמניסטן ומאוזבקיסטן, לדברי משרד החוץ הסיני.
מומחים אומרים שהכינוס הקרוב של ראשי המדינות מדגיש את העובדה שסין ומדינות מרכז אסיה חולקות אינטרסים משותפים רחבים, וששיתוף הפעולה האזורי הולך ונעשה עמוק יותר על רקע התהפוכות העולמיות הגוברות.
דיפלומטיה של ראשי מדינות
"דיפלומטיה של ראשי מדינות היא היתרון הפוליטי הגדול ביותר של שיתוף פעולה כולל בין סין למדינות מרכז אסיה", לדברי סון ז'ואנגז'י, חוקר באקדמיה הסינית למדעי החברה.
פסגה כזו יכולה לשפר אמון הדדי אסטרטגי, לבסס מנגנוני שיתוף פעולה ולהסיר מכשולים פוליטיים באמצעות פתרון מחלוקות. יחד עם זאת, באמצעות דיפלומטיה של ראשי מדינות, סביר להניח שמדינות יתמכו זו בזו באינטרסים מרכזיים ובדאגות מרכזיות ויתאימו ביניהן בעניינים בינלאומיים, מה שיכול לעזור לשפר את הממשל העולמי, כתבה סאן במאמר שפורסם לאחרונה בכתב העת Contemporary World.
בינואר אשתקד הנשיא שי עמד בראש פסגה וירטואלית לציון יום השנה ה-30 לכינון היחסים הדיפלומטיים בין סין למדינות מרכז אסיה. חודש לאחר מכן, חמישה מנהיגי מדינות מרכז אסייתיות השתתפו בטקס הפתיחה של אולימפיאדת החורף בבייג'ינג. פגישת שרי החוץ השלישית של סין-מרכז אסיה ביוני החליטה לשדרג את הכינוס לדרגת ראשי מדינה.
לאחר מכן, שי ביקר בקזחסטן ובאוזבקיסטן והשתתף בפסגת SCO בסמרקנד בספטמבר, ביקורו הגדול הראשון בחו"ל מאז התפרצות נגיף הקורונה
מומחים אומרים שהפעילות הדיפלומטית האינטנסיבית הזו הוכיחה את החשיבות הרבה שסין מייחסת למדינות מרכז אסיה.
דנג האו, חוקר במכון סין למחקרים בינלאומיים (CIIS), ציין כי מערכת יחסים טובה בין סין למרכז אסיה עוזרת לשפר את הסביבה האסטרטגית והביטחונית באזורים המערביים של סין, והיא גם מקדמת יציבות ופיתוח במדינות מרכז אסיה, אסטרטגיה שבה כל הצדדים מרוויחים.
שיתוף פעולה בריבוי זירות, תוצאות מרשימות
דנג כתב בכתב העת של China International Studies שסין השיגה הישגים דיפלומטיים גדולים במדינות מרכז אסיה, במיוחד בנייתם של מנגנוני שיתוף פעולה בשלוש זירות: ארגון שיתוף הפעולה של שנחאי (SCO), יוזמת החגורה והדרך (BRI) ומפגש שרי החוץ של סין-מרכז אסיה.
ה-SCO, שנולד לפני יותר משני עשורים במטרה להילחם בטרור, בבדלנות ובקיצוניות, שואף לספק סביבה מתפתחת בטוחה ויציבה למדינות החברות ב-SCO. במהלך השנים, ה-SCO היה עד לשיתוף פעולה ביטחוני מתפתח בזירות אזוריות ובינלאומיות, והוא נתן דרור להזדמנויות פיתוח עצומות עבור האזור ולעולם הרחב יותר, אמר דנג.
ה-BRI, שקודם על-ידי שי ב-2013 ובדגש על קישוריות, שואף להפוך את מרכז אסיה לערוץ המחבר בין סין לאירופה, שיכול להמשיך להאיץ את המעגלים הכלכליים של אסיה ואירופה. עשר שנים לאחר מכן, סין חתמה על מסמכי שיתוף פעולה ב-BRI עם כל מדינות מרכז אסיה והניבה תוצאות מרשימות בבניית תשתיות, שיתוף פעולה כלכלי ומסחרי ושירותים פיננסיים.
נתונים רשמיים מראים שנפח הסחר בין סין למדינות מרכז אסיה הגיע ל-70.2 מיליארד דולר בשנת 2022, עלייה של יותר מפי 100 בהשוואה לנפח הסחר במעמד יצירת הקשרים הדיפלומטיים בין שני הצדדים.
"ה-BRI קירב עוד יותר בין סין לחמש המדינות ממרכז אסיה. פסגת סין-מרכז אסיה הקרובה תנחה את שש המדינות להמשיך את הידידות ולהעמיק את שיתוף הפעולה, תוך בנייה משותפת של קהילת סין-מרכז אסיה עם עתיד משותף", אמר יו שיאושואנג, עוזר מחקר ב-CIIS.